Bardzo lubię pomagać Mamie gdy robi coś w kuchni. Już umię robić naleśniki i schabowe.

Mogę podać przepis na pyszne naleśniki.

Oto on (na trzy osoby):

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek stołowych oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli


Jak to się robi?

Przedstawię to w punktach:

  1. Wlewamy mleko do miski.
  2. Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka.
  3. Żółtko dodajemy do mleka i mieszamy.
  4. Dajemy Mamie oddzielone białko do ubicia.
  5. W czasie gdy Mama ubija białko na pianę dodajemy do mleka mąkę i mieszamy do momentu braku grudek.
  6. Teraz dodajemy cukier i sól, mieszamy.
  7. Dodajemy ubitą pianę, mieszamy.
  8. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.

Tak gotowe ciasto na naleśniki wystarczy wlać na patelnię i piec. Tylko przed pierwszym naleśnikiem wlewamy na patelnię troszeczkę, bardzo malutko oleju.


Schabowe to prosta rzecz.

Dla trzech osób robi się je następująco:

Składniki:

  • 3 schabowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól (może być też pieprz) lub przyprawa do kurczaka
  • olej

Jak to się robi?

Przedstawię to w punktach:

  1. Rozbijamy schabowe tłuczkiem.
  2. Solimy (plus pieprz jeśli lubimy pikantne potrawy) lub posypujemy przyprawą do kurczaka.
  3. W czasie gdy mięso nabiera smaku leżąc na talerzu bierzemy dwa duże płaskie talerze i na jeden rozbijamy jajka a na drugi wsypujemy tartą bułkę.
  4. Prosimy Mamę aby przygotowała patelnię, najlepiej teflonową, tzn. wlała na nią olej i włączyła gaz.
  5. Maczamy kolejno schabowego najpierw w jajku potem w bułce i znowu w jaku i w bułce.
  6. Gdy schabowy jest obtoczony w panierce to dajemy go Mamie aby położyła go na patelni (chyba, że Mama nam pozwoli położyć samemu pod ścisłą jej kontrolą).

Pieczemy, aż schabowe będą przypieczone na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Następnie zmniejszamy ogień i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min. pod przykryciem. Tak aby były miękkie.

Smacznego.

Najlepiej do schabowych lubię ziemniaczki pieczone w plasterkach i buraczki zasmażane. Mmmmmm mniam, mniam.

Wszelkie prawa zastrzeżone ®