Bardzo lubię pomagać Mamie gdy robi coś w kuchni. Już umię robić naleśniki i schabowe.
Mogę podać przepis na pyszne naleśniki.
Oto on (na trzy osoby):
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 6 łyżek stołowych oleju
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Jak to się robi?
Przedstawię to w punktach:
- Wlewamy mleko do miski.
- Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka.
- Żółtko dodajemy do mleka i mieszamy.
- Dajemy Mamie oddzielone białko do ubicia.
- W czasie gdy Mama ubija białko na pianę dodajemy do mleka mąkę i mieszamy do momentu braku grudek.
- Teraz dodajemy cukier i sól, mieszamy.
- Dodajemy ubitą pianę, mieszamy.
- Na koniec dodajemy olej i mieszamy.
Tak gotowe ciasto na naleśniki wystarczy wlać na patelnię i piec. Tylko przed pierwszym naleśnikiem wlewamy na patelnię troszeczkę, bardzo malutko oleju.
Schabowe to prosta rzecz.
Dla trzech osób robi się je następująco:
Składniki:
- 3 schabowe
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól (może być też pieprz) lub przyprawa do kurczaka
- olej
Jak to się robi?
Przedstawię to w punktach:
- Rozbijamy schabowe tłuczkiem.
- Solimy (plus pieprz jeśli lubimy pikantne potrawy) lub posypujemy przyprawą do kurczaka.
- W czasie gdy mięso nabiera smaku leżąc na talerzu bierzemy dwa duże płaskie talerze i na jeden rozbijamy jajka a na drugi wsypujemy tartą bułkę.
- Prosimy Mamę aby przygotowała patelnię, najlepiej teflonową, tzn. wlała na nią olej i włączyła gaz.
- Maczamy kolejno schabowego najpierw w jajku potem w bułce i znowu w jaku i w bułce.
- Gdy schabowy jest obtoczony w panierce to dajemy go Mamie aby położyła go na patelni (chyba, że Mama nam pozwoli położyć samemu pod ścisłą jej kontrolą).
Pieczemy, aż schabowe będą przypieczone na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Następnie zmniejszamy ogień i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min. pod przykryciem. Tak aby były miękkie.
Smacznego.
Najlepiej do schabowych lubię ziemniaczki pieczone w plasterkach i buraczki zasmażane. Mmmmmm mniam, mniam.